Nytt i biblioteket

Nytt i biblioteket

 • Aasvik, Stig : Årets døde

  Forfatteren Stig Aasvik skriver ut en virvlende indre bevissthetsstrøm. Historien har fulgt hovedpersonen gjennom depresjon og arbeidsledighet mens han stirret nederlaget i øynene på jobbsøkerkurs på NAV. I denne romanen har han fått en jobb. Han reflekterer fremdeles rundt seg selv og sitt liv i nåtid og fortid, om det vanskelige forholdet til faren sin, om barndom og sorg, hverdagslivet, og eksistensielle utfordringer. Stig Aasvik ble tildelt Vestfold Litteraturpris i 2018. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Hølleland, Halvard : Faste rammer : roman

  Sjansen for at Jan Otto Smith har den samme sykdommen som den faren hans led seg gjennom og siden døde av er femti prosent. Med dette perspektivet for øye er Jan Ottos liv innrettet som om dette kan inntreffe når som helst. Her råder struktur og faste rutiner, en tilværelse i ensomhet. Men utsiktene til en ny livsretning oppstår i møtet med en kvinne. Vil han begi seg ut av den selvkonstruerte tryggheten, og stupe ut i uvissheten? «Faste rammer» er Halvard Høllelands debutroman. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Bolstad, Warunee : Moderne broderi på strikk og klær

  I denne boken inspirerer forfatteren til å redusere klesforbruket på nye å kreative måter. Boken gir oppskrifter på 15 broderimønster som kan broderes på både nye og gamle plagg. Her finner man også strikkeoppskrifter på gensere, cardigans og tilbehør. Boken henvender seg både til nybegynnere og mer erfarne. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Bjørnstad, Ketil : Oda! : dokumentarroman

  Men hvem var Oda Krohg? En nytenker, en banebryter? Eller en ulykkelig malerinne, et offer for mennenes visjoner om kvinnen og den frie kjærlighet, splittet mellom rollene som skjøge og madonna?
  Mange av samtidens fremste kunstnere og forfattere ble merket av henne. Edvard Munch, Jappe Nilssen, Hans Jæger, Sigbjørn Obstfelder, Gunnar Heiberg og ikke minst Christian Krohg, som ble hennes ektemann.
  I denne medrivende beretningen har Ketil Bjørnstad gjendiktet det som hendte med henne, og det som han tror har hendt.

 • Uthaug, Maren : Der det finst fuglar : roman

  «Der det finst fuglar» er eit intenst familiedrama frå ein forblåsen plass på Trøndelagskysten. Johan har forsaka kjærleiken til Hannah for eit ekteskap med prestedottera Marie og ein stilling som fyrvaktar på eit rev to sjømil i havet utanfor bygda Uthaug, der dottera Darling og sonen Valdemar blir tjora fast til fyret for ikkje å blåse på sjøen. Livet er hardt og einsamt. Johan sit i toppen av fyret og grublar, Marie vil helst holde seg i Uthaug. Sonen Valdemar er ikkje riktig i hovudet, og dottera Darling sin hug etter menn driver Johan til å gjere unevnelege ting. I eit nøkternt språk med strimer av humor, maler Maren Uthaug fram ein mørk og urovekkande slektsfortelling. I «Der det finst fuglar» har Maren Uthaug henta inspirasjon frå historier om sin eiga slekt. Omtalen er utarbeidd av BS.

 • Levin, Irene : Vi snakket ikke om Holocaust : mor, jeg og tausheten

  Rundt om i leiligheten til sin avdøde mor fant Irene Levin ark med notater. I begynnelsen virket disse hastige nedtegnelsene, som rommet alt fra hele fortellinger til små merknader, som løse brokker. Når hun senere gikk gjennom papirbunkene, dannet bitene gradvis et mer helhetlig bilde av Fanny Raskows historie. Irene vokste opp i et fredelig etterkrigs-Norge, men levde hele tiden i nærværet av morens traumer og selvbebreidelser fra krigens dager. Likevel ble aldri noe av dette snakket om. I sitt profesjonelle virke har Irene Levin jobbet med tausheten som fenomen. Det er morens taushet og alt det den rommer, som får plass i «Vi snakket ikke om Holocaust». Boken utforsker vilkårene for jødene i Norge i årene etter krigen, og hvorfor det syntes vanskelig å innlemme deres grusomme skjebne når den norske krigshistorien skulle nedtegnes. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Korn, Carmen : Døtre av en ny tid

  Våren 1919 begynner Henny Godhusen på jordmorskole i Hamburg sammen med barndomsvenninnen Käthe. Jentene er bare 19 år gamle, men har allerede opplevd en verdenskrig. Nå er det endelig fred, og de lengter etter å kunne begynne å leve. Henny og Käthe blir raskt kjent med to andre unge kvinner: den velstående Ida og lærerinnen Lina. Til tross for ulikhetene mellom dem blir de fire kvinnene venninner, og i løpet av de neste tiårene deler de medgang og motgang. Personlige skjebneslag flettes sammen med omveltningene i verdenspolitikken, spesielt fremveksten av nazismen og den andre verdenskrig. Flere ganger blir vennskapet deres satt på harde prøver. Døtre av en ny tid er første bok i en trilogi om de fire kvinnene, deres barn og barnebarn, med Tysklands historie gjennom hele 1900-tallet som bakteppe. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • McDermid, Val : Broken ground

  Når et lik blir funnet i et øde område på det skotske høylandet, befinner DCI Karen Pirie seg på rett sted til rett tid. Hun blir kalt inn for å løse en sak der ingenting er slik det ser ut til å være. Men etter å ha overhørt en samtale, tar det ikke lang tid før hun blir dratt inn i en annen sak - en sjokkerende forbrytelse som Karen trodde hun allerede hadde forhindret. Mens hun nærmer seg sannheten og svaret på drapsgåten, blir det tydelig at Karen har å gjøre med noen som har en et helt annet syn på rettferdighet enn det hun selv har.

 • Hawkins, Paula : The girl on the train

  Rachel catches the same commuter train every morning. She knows it will wait at the same signal each time, overlooking a row of back gardens. She’s even started to feel like she knows the people who live in one of the houses. ‘Jess and Jason’, she calls them. Their life – as she sees it – is perfect. If only Rachel could be that happy.

  And then she sees something shocking. It’s only a minute until the train moves on, but it’s enough.

  Now everything’s changed. Now Rachel has a chance to become a part of the lives she’s only watched from afar.

  Now they’ll see; she’s much more than just the girl on the train…

  Read more at https://www.penguin.co.uk/books/1098411/the-girl-on-the-train/#MkxrAVPOXZF6Mqsj.99