test
Små babyføtter i et håndkle

Illustrasjonsbilde for barsel og fødsel

Foto: Free download: Fé Ngô on Unsplash

Svangerskap og barselomsorg

Omsorg i svangerskape handler om at gravide i størst mulig grad holder seg friske i gjennom svangerskapet, og føder et friskt barn med normal vekt til termin.Gravide kvinner i Nes kommune kan velge om de vil gå til jordmor eller fastlege, eller en kombinasjon av disse. Det anbefales 8-9 svangerskapskonsultasjoner, med rom for individuell tilrettelegging.Hos jordmor tilbys du og din partner best mulig omsorg og kontinuitet gjennom svangerskapet og barseltiden. Gravide kvinner i Nes kommune kan velge om de vil gå til jordmor eller fastlege, eller en kombinasjon av disse.Vi anbefaler ett basisprogram med minst 9 konsultasjoner inkludert ultralyd. Vi har god tid til deg og din partner og tilpasser konsultasjonene etter ditt/deres behov.

Jordmor tilbyr
  • Tidlig samtale
  • Svangerskapskonsultasjoner med ammeveiledning og fødselssamtale.
  • Henvisning til spesialisthelsetjenesten ved behov
  • Foreldre og fødselsforberedende kurs med partner
  • Jordmor hjem på barselbesøk
  • Etterkontroll av barselkvinner 6-8 uker etter fødsel
  • Prevensjonsveiledning med innsetting/uttak av spiral og p-stav
  • Celleprøve 

Ta gjerne kontakt så snart svangerskapet er bekreftet. Samtalen er rettet mot at den gravide skal kunne ta gode valg og legge godt grunnlag for at svangerskapet forløper så normalt som mulig. Vi har en del teamer vi er innom som feks. kosthold, fysisk aktivitet, psykisk og fysisk helse m.m. Den gravide selv har ofte egne temaer hun ønsker det skal snakkes om.

Nyttig informasjon om svangerskap og fødsel

www.kjennliv.no

www.ammehjelpen.no

www.helsedirektoratet.no

www.nav.no

www.helsenorge.no

www.ahus.no/avdelinger/kvinneklinikken

www.tryggmammamedisin.no

Foreldreforberedende kurs

Målet med kurset er at deltagerene skal bli best mulig forberedt på forestående fødsel og overgang til foreldrerollen. På kurset tas det opp spørsmål rundt fødsel, amming, samspill (med barnet) og forventinger og kommunikasjon. Det er en fin anledning til å forberede seg sammen. Kurset er også et sosialt treffsted der en møter andre par som venter barn. For nærmere informasjon om kurs, ta kontakt med oss.

Kurs høsten 2024 kan du lese om her

Når barnet er født

Nes kommune ønsker å bidra til en trygg start på det nye familielivet. Vi tilbyr barselbesøk av jordmor etter hjemkomst fra sykehuset. Hensikten med besøket er:

  • Samtale om fødsel
  • Ammeveiledning og babystell
  • Veiing av barnet
  • Oppfølging av deg som barselkvinne
  • En prat om det som opptar dere

Jordmor ønsker at du ringer helsestasjonstjenesten før du reiser hjem fra sykehuset. Vi vil da ta kontakt for å avtale tid for besøket.

Etterkontroll,- ca. 6-8 uker etter fødsel:

Konsultasjon er rettet mot kvinnens fysiske og psykiske helse og omfatter informasjon om normale forhold etter fødsel, i tillegg til informasjon om prevensjon. Celleprøve kan tas om dette er ønskelig.

Det første møtet med babyen/Your new born baby

Her finner du en samling av informasjon vi pleier å gi i vårt første møte med nybakte foreldre. Vi anbefaler å lese gjennom brosjyrene. Ta gjerne kontakt med helsestasjonen eller din helsesykepleier om det er noe dere lurer på eller vil vite mer om.

Here you will find a collection of information for parents. There is english information where it is available. We recommend to read the information and contact your health clinic or your public health nurse for more information.

Når det ikke oppleves så bra å få barn

Å få barn er en stor omveltning. Mye forandrer seg. I løpet av et svangerskap og etter en fødsel opplever mange at følelsene kan svinge fra stor glede til redsel og tristhet.

Det nyfødte barnet trenger foreldre som har overskudd til å glede seg, smile til og prate med barnet. Men det er ikke alle foreldre som klarer dette. Noen kjenner på redsel og tristhet. Andre igjen kan føle uro, være irritable, forvirret eller kjenne på tvangstanker.

Psykiske plager i forbindelse med fødsel og barseltid er ganske vanlig. Det er også vanlig å skjule disse plagene.

På helsestasjonen jobber flere yrkesgrupper som hjelper gravide og sped- og småbarnsforeldre når noe er vanskelig. Vi bryr oss om hvordan dere har det og ønsker derfor å hjelpe dere.

Helsesykepleier tar opp dette temaet, psykisk helse, på hjemmebesøk og på 8 ukers konsultasjonen. Hvis dere har behov for å snakke med noen i mellomtiden er det bare å ta kontakt med helsestasjonen eller fastlegen om dere ønsker det.

Filmen «din fantastiske baby» har som tema babygråt, kolikk og shaken baby syndrom

Video om søvnproblemer hos sped- og småbarn

Amming/Breatsfeeding, mat og måltider

Hvordan du ammer ditt barn 
Noen råd den første tiden. Et hefte med gode råd og tips, utgitt av helsedirektoratet. Omhandler amming, morsmelkerstatning samt råd og informasjon om den første tiden hjemme. 

Ammehjelpens nettside  

Gode råd om flaskemating 

Breastfeeding guidance

Bottle-feeding guidance

Mat og måltider 

Mat og måltider for spedbarn 

Nye råd om d-vitamintilskudd og tran til spedbarn 

Video: Lære å spise, om barns spiseutvikling 

Kostverktøyet - utviklet spesielt for familier som har barn med overvekt 

Om Morsmelkerstatning 

Helsenorge: Morsmelkerstatning  

Ammefilmen bryst er best/Movie in different languages aout nursing yor baby

Guidance in english 

Guidance in english 

Publisert: 14.01.2024 16:01:39
Sist endret: 27.06.2024 09:53

Headshot

Helsestasjonstjenestene

Familiens hus

Publisert: 14.01.2024 16:01:39
Sist endret: 27.06.2024 09:53