Planlegging
Når du skal bygge, kan det hende at du som utbygger får krav om å etablere hovedledningsanlegg for vann og avløp. Her er en veiledning til hva du må huske på i slike tilfeller. Vann- og avløpsanlegg skal prosjekteres og utføres i henhold til kommunens VA-norm 2020.
Hvis du ønsker å diskutere tekniske detaljer angående vann og avløp, ta kontakt med kommunen.
Brannvannskum
Brannvesenet er avhengig av brannvannskummer for å hente slokkevann. I villastrøk må brannvannskummen være maksimalt 100 meter fra der boligen din skal ligge. For annen type bebyggelse gjelder andre krav.
Hvis eksisterende kum ligger lenger unna enn det som kreves, kan kommunen pålegge deg å bygge en ny. Du må selv betale for å bygge kummen, men kommunen overtar deretter ansvaret for drift og vedlikehold.
Alternativet til en brannvannskum er å installere boligsprinkling i boligen din.
For mer informasjon om krav til brannvannskum og boligsprinkling, ta kontakt med kommunen.
Kan du dele utgiftene med naboen?
Hvis kommunen har pålagt deg å bygge noe, og naboeiendommer får en fordel av det, kan du ha krav på å få tilbake penger fra naboene. For eksempel hvis kommunen krever at du bygger vei eller vann- og avløpsanlegg, og dette gjør at naboeiendommen blir byggeklar eller får mulighet til å knytte seg til offentlige vann- og avløpsledninger.
Det enkleste er å inngå en privat avtale med naboene om å få dekket noe av utgiftene. Går ikke det, kan du i noen tilfeller få pengene fra naboene gjennom en refusjonssak. Krav om refusjon sender du til kommunen. Mer om refusjon av pålagte byggeprosjekter finner du i Plan- og bygningsloven §18.
Vannmåler
Leie av vannmåler
Installasjon av vannmåler betaler du selv til rørlegger. Du skal betale årsgebyr for vann ut fra hvor mye vann du bruker. Dersom du er tilknyttet kommunalt avløpsnett, betaler du også årsgebyr for avløp etter målt vannforbruk. Du leier vannmåleren av kommunen og betaler et leiegebyr.
Kart vann og avløp
Av sikkerhetsmessige grunner, viser vi ikke vann- og avløpsledninger på kartsidene våre. Ønsker du oversikt over vann- og avløpsledninger på din eiendom kan du kontakte Kommunalteknisk avdeling.
Oppstartsmøte
Når de tekniske planene er godkjent, og du har fått nødvendige tillatelser, kan du begynne å bygge. Men først kan du ha et oppstartsmøte med kommunen, hvis du ønsker det. I så fall tar du kontakt med kommunen.
Test ledninger før bruk
Før anlegget kan tas i bruk, skal vannledninger trykktestes og desinfiseres. Resultatet skal sendes inn til kommunen. Alle nye spillvanns-/overvannsledninger skal inspiseres med videokamera.
Ferdigattest
Før du kan søke om ferdigattest, må du ha sluttdokumentasjon klar - i henhold til Byggesaksforskriften § 8-1 og VA-norm.
Kommunal overtakelse
Offentlig vei og hovedledningsanlegg for vann og avløp skal overtas av kommunen når det er ferdig og godkjent, jfr Plan- og bygningsloven §18.
Prosedyre for overtakelse finner du i VA-normen.
Publisert: 29.09.2016 13:45:21
Sist endret: 29.09.2016 13:46