Bygge og grave i forurenset grunn
Skal du bygge og grave i grunnen hvor det kan være fare for forurensning? Da må du vurdere og eventuelt undersøke om det er forurenset grunn i området. Hvis grunnen viser seg å være forurenset, så må det utarbeides en tiltaksplan som skal godkjennes av kommunen før gravingen settes i gang. Dette kommer frem av forurensningsforskriften kapittel 2 "Opprydding i forurenset grunn ved bygge- og gravearbeider", se info under linker.
Hvis grunnen kan være forurenset må man undersøke grunnen også der det ikke er krav om søknad etter plan- og bygningsloven.
Hvorfor tiltaksplan?
Hvorfor må man utarbeide en tiltaksplan om man skal grave i forurenset grunn? Det er for at man ikke skal spre forurensningen til rene områder, og eksponere mennesker og miljø for fare.
Eksempler
Områder hvor det kan være naturlig å undersøke om det er forurenset grunn:
- Eiendommer som har blitt brukt til industrivirksomheter eller avfallshåndtering.
- Eiendommer der det har blitt utført flere rivninger og rehabiliteringer av bygninger.
- Branntomter.
- Eiendommer med restforurensning fra tidligere oppryddingstiltak.
- Eiendommer som ligger inntil eller nedstrøms for eiendommer som er forurenset.
- Eiendommer med alunskifer i grunnen.
- I byer er det vanlig at grunnen i eldre og sentrale bydeler er forurenset
Kjente forurensede områder
Grunnforurensningsdatabasen inneholder opplysninger om områder som man vet at har forurenset grunn. Et område kan være forurenset selv om det ikke ligger inne opplysninger om dette i grunnforurensningsdatabasen. Se link til databasen nedenfor.
Nyttige lenker
Forurensningsforskriften kapittel 2
Miljødirektoratets informasjon om forurenset grunn
Alunskiferkart - Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet
Naturmangfold
Mange arter og naturtyper står dag i fare for å forsvinne for alltid. Fysiske inngrep og endret arealbruk anses som den viktigste årsaken. Naturmangfoldloven og Plan- og bygningsloven er viktige verktøy i arbeidet mot tap av naturens mangfold.
Mer informasjon om naturmangfold og arter finnes på
Fyring med olje og parafin forbudt fra 2020
Regjeringen har vedtatt å innføre forbud mot fyring med fossil brensel fra 01.01.2020. Dette innebærer at private husholdninger som bruker fyringsolje og parafin, må finne andre alternativer til oppvarming.
Tanker som ikke lenger er i bruk skal tømmes, renses og fjernes. Dette er et krav i gjeldende forskrifter.
Det er fullt mulig å bygge om fyringsanlegg for å benytte bio-fyringsolje, men dette er ofte et kostbart alternativ. Det er heller ikke en løsning som myndighetene anbefaler. Vi anbefaler å ta kontakt med Enova for å finne frem til de beste alternativene Det er også Enova som administrerer aktuelle tilskuddsordninger. Se www.enova.no
Se også nyttig informasjon på www.oljefri.no
Publisert: 29.09.2016 08:30:45
Sist endret: 28.03.2022 09:10