Naturskade
Skred, storm, flom, regnflom og stormflo er eksempler på naturskade. Enkelte områder av landet vårt er særlig utsatt for naturulykker. Langs kysten er det storm- og kredskadene som dominerer, mens lavlandet er mer utsatt for flomskader. De senere årene har man også sette flere skader etter urbane flommer.
Her kan du lese mer om Statens naturskadefond og hvordan man søker dekning for skader på eiendom eller gjenstander som ikke kan dekkes ved en alminnelig forsikringsordning.
Les mer om naturskade
Regnflom
Vi opplever stadig perioder med intenst regnvære, hva kan man selv gjøre for å forhindre skade?
Regnflommer kommer ofte fort og uventet. De har kort varighet og medfører ofte store skader på hus og eiendom.
Klimaendringen øker regnintensiteten og skaper mer overvann enn før. Flomskader og ulemper i tettbygde områder har de siste årene økt som en følge av dette. Når det kommer intense regnskyll, genereres det mye overvann som må håndteres lokalt og noe må fraktes bort på en trygg måte.
Huseier kan selv gjøre en del tiltak for å begrense faren for vannskade på egen og andres eiendom. Huseier bør fjerne taknedløpene fra drenssystemet og heller føre vannet til eget terreng eller gressplen. Hvis man gjør dette frigjøres kapasiteten på privat drenering og en unngår økt trykk mot egen grunnmur. Forut for regnskyll er det videre viktig å etterse og vedlikeholde private grøfter og drenssystem. Det er viktig å sørge for at de er åpne og fri for røtter og lignende hinder, slik at de kan lede overvann.
Har du har en privat stikkrenne under vegen ved adkomst til egen eiendom, ta en titt om den er åpen og funksjonell.
Vi i kommunen arbeider hele tiden med å begrense innlekking av fremmedvann til kloakk rør. (Spillvannsrør)Du som privat eier kan med fordel, etterse private septikkummer og sjekke at disse ikke tar inn fremmedvann eller at det er fare for tilbakeslag fra utløpsrøret (eventuelt montere privat tilbakeslagsventil).
Hvis din private septikkum ligger slik til at det renner overvann ned i den, bør tiltak gjøres så dette stoppes.
Dersom du som huseier ønsker deg en tørr kjeller, så påse at terrenget faller fra husvegg på alle husets sider. Hvis det til stadighet kommer vann inn på grunnmur hjelper det lite om drenering under såle fungerer.
Kotehøyder og flom
Hva er kote og kotehøyde? NN2000
En kote eller høydekurve er en linje på et kart, som markerer høydenivået i terrenget i forhold til en referansehøyde (normalt havnivået). Mellom hver kote er det en høydeforskjell som betegnes som kartets ekvidistanse. Jo tettere det er mellom hver kote på kartet, dess brattere er terrenget.
Flomkoter
10 års flom 122,22 +/- 15 cm
20 års flom 122,52 +/- 15 cm
50 års flom 122,87 +/- 25 cm
100 års flom 123,82 +/- 50 cm
200 års flom 125,22 (Kommuneplan)
Publisert: 07.02.2017 20:49:48
Sist endret: 07.02.2017 20:49