I et ekstraordinært formannskapsmøte i dag 1. oktober ble det vedtatt å innføre lokalt tiltak for å hindre videre spredning av koronaviruset. Vedtaket gjelder med øyeblikkelig virkning.

Det blir nå påbudt å bruke munnbind i forbindelse med kollektivtransport, ved trengsel og når man ikke kan holde én meters avstand.

-Det er viktig at vi i Nes bidrar i felleskap med våre nærliggende kommuner om tiltak for å hindre spredning av smitte, sier ordfører Grete Sjøli

Hva betyr dette?

Du må nå bruke munnbind på kollektivreiser hvor det ikke er mulig å holde én meters avstand til medreisende. Dette gjelder også innendørs på stasjonsområder. Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

Se opptak av formannskapsmøte

Informasjon på flere språk om hvordan bruke munnbind

Her kan du lese mer om hvordan munnbind skal brukes på riktig måte.

Kjøpe munnbind eller lage selv ?

Kirurgiske munnbind

Kirurgiske munnbind er forhåndsproduserte og godkjente og kan blant annet kjøpes på apotek.

Tøymunnbind

Tøymunnbind kan du kjøpe i utvalgte butikker eller lage selv. Det er noen punkter som det er viktig at du er klar over når du lager munnbind.

Det finnes mange veiledere, bruksanvisninger og informasjon om hvordan man syr et munnbind. Her viser Kirstine Riis, førsteamanuensis ved Institutt for estetiske fag hvordan det kan gjøres:

Slik bør tøymunnbindene være:
(Kilde: Standard Norge)

Materialet:

• Materialene må tåle bruk og slitasje
  • Bruk tette stoffer. Sett sammen i to eller tre lag (samme stoffer eller forskjellige stoffer)
  • Bruk tekstiler som du kan puste gjennom
  • Bruk stoffer som er tilstrekkelig myke og smidige slik at de fester seg tett til ansiktet, som en forsegling
  • Bruk tekstiler som ikke er for varme
  • Bruk glatte, ikke-irriterende stoffer
  • Ikke bruk lette og løse stoffer
  • Ikke bruk materiale for støvsugerposer eller isolasjonsmateriale som brukes i bygninger, bleier osv.
  • Ikke bruk tekstiler som kan skape allergi eller utslett
  • Materialet må absorbere fuktighet for å forhindre kondens

Design:

• Vask stoffet i minst 60 graders varme før du klipper i det
  • Ikke bruk stifter når du designer eller monterer munnbindet
  • Munnbindet må ikke sys med vertikale sømmer langs nese, munn eller hake
  • Det er ikke krav om egen mekanisme for kobling til nesen
  • Det er heller ikke krav om at munnbindet skal festes bak ørene eller i nakken

Bruk

• Munnbindet må kastes ved første tegn på skade
  • Det må vaskes mellom hver bruk
  • Munnbindet må tåle rengjøring i varmt vann, minst 60 grader