Nå er høstforkjølelsen over oss og på grunn av korona-pandemien er det lett å bli usikker på om barn skal være hjemme fra skole og barnehage.

- I Nes har vi ingen egne regler, vi forholder oss til rådene fra nasjonale myndigheter, sier kommuneoverlege Unni Berit Schjervheim.

Barn under ti år:

• Hvis barnet kun har rennende nese, og ellers god allmenntilstand - bør ikke barnet holdes hjemme eller testes. Hvis barnet har ett eller flere andre symptomer i tillegg (for eksempel hoste, vond hals, feber, nedsatt allmenntilstand), skal barnet være hjemme.
  • Hvis barnet har lette symptomer på luftveisinfeksjon: Hold barnet hjemme et par dager for å se an, før eventuell test. Hvis symptomene glir over, eller barnet kun har restsymptomer med rennende nese, kan barnet være i skole/barnehage og trenger ikke testes.
  • Hvis et barn testes, skal det være hjemme til man har fått svar.
  • Hvis barnet er testet og får et negativt testsvar, skal barnet holde seg hjemme til allmenntilstanden er god. (Så lenge allmenntilstanden er god, gjør det ikke noe om barnet har restsymptomer.)

Barn over ti år (og voksne)

• Korona (Covid-19) har ofte følgende symptomer: Feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans, sår hals, eller sykdomsfølelse.
  • De som testes skal være hjemme til de har negativt testsvar og er symptomfrie. Alle med positiv test skal i isolasjon.

Noen barn har kroniske sykdommer / tilstander som allergi, astma eller andre luftveistilstander som ofte innebærer konstant rennene nese og tidvis hoste. Dette er da ikke definert som akutte luftveissymptomer, men gjerne en forverring av en eksisterende kronisk tilstand. Her er det lurt med løpende dialog mellom hjem og skole/barnehage om disse «kjente» symptomer ved det enkelte barn. Det viktige er å være oppmerksom på nye symptomer og/eller endret allmenntilstand.

Folkehelseinstituttet har laget et flyt-skjema for å beskrive dette

Testing

Trenger du å ta en Korona-test? Ring vår testtelefon 66 10 44 44