Innhold

Dette er ny smitterekord og gjør at kommunedirektør Jon Sverre Bråthen har kalt inn kriseledelsen til et møte mandag morgen. Der vil det bli vurdert ytterligere tiltak. 

I dag, 14 mars er det påvist 12 nye tilfeller med koronasykdom i kommunen. Flere barnehager og skoler er berørt og flere hundre barn, elever og ansatte sitter i karantene. I tillegg sitter mange hustandsmedlemmer i ventekarantene 

Skoler på rødt nivå
På grunn av smittesituasjonen har kommuneoverlegen besluttet å innføre rødt nivå på Vormsund ungdomsskole, Neskollen og Framtun skole. Beslutningen gjøres med umiddelbar virkning.

Elever og foresatte får beskjed fra skolene
Med rødt nivå på skolene blir det igjen strengere krav til større avstand mellom elevene og ingen blanding av elever på tvers av klasser. Skolene varierer i størrelse og utforming, og det kan derfor bli ulike løsninger på hvordan dette løses i den enkelte skole.

Forsterket TISK innebærer mer utstrakt testing og karantenesetting
I henhold til Folkehelseinstituttets anbefalinger benytter Nes kommune utvidet TISK (Testing, Isolering, Smittesporing, Karantene). Dette innebærer blant annet at man i noen tilfeller også må sette nærkontakter av nærkontakter i ventekarantene, frem til den som sitter i karantene har avlagt negativt testsvar på sin første koronatest.  

Mange tilknyttet skoler og barnehage i karantene:

  • Framtun skole: tre klasser
  • Neskollen skole: sju klasser 
  • Vormsund ungdomsskole: fire klasser
  • Årnes skole:  en klasse
  • Nes videregående skole: en klasse pluss enkelt elever og ansatte
  • Hvam videregående skole: en klasse og internat
  • Korsdalen barnehage: en avdeling
  • Norlandia Neskollen Tellusvegen barnehage: en avdeling
  • Årnes barnehage: fortsatt stengt  

 

Har du spørsmål om testing? – vær tålmodig

Legevakta - Legevakta opplever nå enorm pågang og flere ringer fordi de har spørsmål om testing og symptomer. Vi vil henstille dere som har spørsmål og ikke er akutt eller alvorlig syke om å selv finne nødvendig informasjon. Regjeringen har laget en side med spørsmål og svar som vil kunne være til hjelp.

https://www.regjeringen.no/no/tema/Koronasituasjonen/sporsmal-og-svar-om-koronasituasjonen/id2694028/

Smittesporing - Smittesporerne har i disse dager et stort arbeidspress og jobber kontinuerlig med smittesporing og oppfølging av personer i isolasjon. De jobber så fort de klarer og svarer fortløpende på telefonhenvendelsene. Vi ber dere være tålmodige!

Testing, symptomer på koronasykdom - ikke nøl med å teste deg!
Vi ser at flere med få symptomer venter med å teste seg, de kan være syke med korona, og har da rukket å smitte flere av sine nærkontakter. Vi ber deg, test deg når du er usikker! 

De vanligste symptomene på korona (Covid-19) er også vanlige ved andre luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa. Mange får hoste og/eller feber. I tillegg er det vanlig med nedsatt smak- og luktesans, hodepine, slapphet og muskelverk. Etter hvert utvikler noen tungpustethet. 

Les mer om symptomer og testing: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/hvis_du_er_syk_eller_mistenker_at_du_er_smittet_med_koronavirus/

Bestill koronatest: https://www.helsenorge.no/timeavtaler
Testtelefon66 10 44 44 telefontid hverdager: kl: 8.15- 15.00

 

Begrens den sosiale kontakten
Ordfører Grete Sjøli er bekymret for smitteutviklingen de siste dagene.

-dette kan vi klare sammen, men da må vi følge våre lokale og de nasjonale råd, anbefaleringer og tiltak som er innført, sier ordfører Grete Sjøli

I de nasjonale tiltakene er det en klar anbefaling om at alle bør begrense sosial kontakt. Det oppfordres blant annet til å møte andre utendørs og ikke ha besøk av flere enn fem gjester, i tillegg til dem man bor sammen med.

- Vi ser at virustypene som dominerer nå, smitter veldig lett. Jo flere du er sammen med, jo større smittefare utsetter du deg selv og andre for. Alle må nå bidra til at vi får ned smittetallene. Det er bare to uker igjen til påskeferien, og hvis alle reduserer kontakten med andre enn dem man bor sammen med, kan vi klare å redusere smittespredningen før påsken, sier kommuneoverlege Unni Berit

Antall smittede i kommune
Per i dag 14. mars sitter 57 personer med påvist koronasykdom i kommunen vår i isolasjon. Siden vi begynte å registrere februar/mars 2020 har 384 personer i Nes fått påvist koronasmitte og av disse er 325 personer ute av isolasjon/friskmeldte og to er døde.  

Hold deg oppdatert om koronasituasjonen på vår samleside: www.nes.kommune.no/korona 


Publisert: 14.03.2021 20:48:40
Sist endret: 14.03.2021 20:56