Nasjonalt er det i forskrift gitt påbud om munnbind for personer i karantene som må bruke offentlig transport og anbefalinger i forbindelse med karantene og isolering. Utenom slike tilfeller er det den enkelte kommune som gir påbud eller anbefaling om bruk av munnbind.

Lokal Forskrift om forebygging av koronasmitte

I Nes ble det innført en lokal Forskrift om forebygging av koronasmitte gjeldende fra 11. november.
Den sier at reisende med kollektivtransport skal bruke munnbind. Dette gjelder også i taxi, taxikø og på stasjonsområder. Men plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under ungdomsskolealder, eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

De aller viktigste smittevernrådene for å begrense koronasmitte er fortsatt å holde oss hjemme om vi er syke, å praktisere god hånd- og hostehygiene samt å holde avstand til andre. I situasjoner der du ikke kan holde én meter til andre kan munnbind være et supplement til de øvrige smittevernrådene.
Husk! At selv om det ikke er påbud om bruk av munnbind i Nes, så er det lov å bruke det.

Bruk av munnbind i helse og velferd
Fra og med mandag 7. desember vil Hjemmetjenesten ta i bruk munnbind i større utstrekning enn det de tidligere har gjort. Det vil da bli en mer enhetlig bruk av munnbind innen helse og velferd sektoren.

NB! Skal munnbind ha effekt må det benyttes riktig.

Slik tar du på munnbind:
1️⃣Rengjør hendene før du tar på munnbind.
2️⃣Pass på at munnbindet sitter tett inntil ansiktet og godt over nesen.
3️⃣Klem munnbindet på hver side av neseryggen og dra det godt ned under haken.
4️⃣Medisinske munnbind skal alltid ha den fargede siden ut.
5️⃣Ikke ha det nedenfor nesen eller på haken. Ikke flytt det opp eller ned.
6️⃣Briller skal være over munnbindet.
7️⃣Bruk hvert munnbind bare én gang. Bruker du tøymunnbind, bør det vaskes på 60 grader mellom hvert bruk.
8️⃣Bytt munnbind hvis det blir fuktig eller om du tar det av for å spise eller lignende.
9️⃣Når du tar det av, forsøk å kun berøre strikkene/knytebåndene.
🔟Kast det brukte medisinske munnbindet i en søppelbøtte med én gang du tar det av. Bruker du tøymunnbind, bør det oppbevares i en lukket plastpose inntil du får vasket det.
1️⃣1️⃣Rengjør hendene etter du har tatt av eller berørt munnbindet.

Se filmen som FHI har laget🔽

Publisert: 07.12.2020 00:23:45
Sist endret: 07.12.2020 00:31