test

Status for kartlegging av ungdomsmiljøet (HKH)

Det er i år blitt gjennomført et omfattende arbeid for å få mer kunnskap om ungdomsmiljøet i Nes kommune. Rapporten fra kartleggingen er nå klar.

I samarbeid med Politiet og KORUS har vi benyttet oss av metoden Hurtig kartlegging og handling (HKH).

HKH-kartleggingen har blitt sammenstilt i rapport som du finner her 

Arbeidet har foregått som et bredt samskapingsprosjekt der innbyggerperspektivet har stått i fokus. I løpet fem måneder ble det samlet inn praksisbeskrivelser, erfaringer, statistikk, forskning og en rekke uttalelser fra et bredt spekter av barn og voksne. Til sammen har over 250 deltatt i arbeidsverksted, over 270 har svart på undersøkelse, det er gjennomført mer enn 27 intervjuer med grupper og enkeltpersoner, og det er gjennomført flere møter i referansegrupper, inkludert en egen behandling i ungdomsrådet.

Bakgrunn
Bakgrunnen for kartleggingen var at det fra 2023 ble registrert en kraftig økning i anmeldelser av ungdomskriminalitet nasjonalt, og dette gjaldt også for vår region, Øst-politidistrikt. I Nes opplevde politiet økt bekymring og meldinger fra skoler og innbyggere. Politi og kommunale tjenester opplevde at det var utfordrende å finne ut av hva som var de faktiske forholdene, og ikke minst om hvilke tiltak som er nødvendige i Nes for å forebygge en økning i ungdomskriminalitet her. Som følger av dette ble det besluttet å gjennomføre en HKH-kartlegging i Nes.

Hensikten med arbeidet var å avdekke hull og mangler i det kriminalitetsforebyggende arbeidet for barn og unge, og foreslå mer treffsikre handlinger og tiltak på kort og lang sikt.

Funn
De aller fleste ungdom i Nes har det bra, er inkludert i aktiviteter og opplever tilhørighet. Barn og ungdom beskrives med en rekke gode egenskaper og ressurser. Generelt viser kartleggingen at rusbruk blant ungdom har økt, og at inkludering kan være krevende for noen ungdommer. 

Det viktigste funnet, og som gjenspeiler tittelen på rapporten, er at foresattes engasjement er savnet av ungdom. De vil at flere voksne, og da særlig foresatte bryr seg om dem og deltar sammen med dem. På den måten tror også ungdom at flere foresatte vil forstå at det er mer rus enn foresatte tror det er, og at de utforinger som oppstår i ungdomsmiljøene i Nes angår alle ungdom og dermed alle foresatte.

Tittelen på rapporten, vist under, gjenspeiler tråden i svarene fra foresattundersøkelsen, og dialog med ungdom og tjenester: 

Det anbefales å lese hele rapporten, med mer om funn og anbefalinger her. Disse skal arbeides mer med i 2025 og i årene framover.

Vi ønsker å takke alle som har bidratt med viktig informasjon i denne kartleggingen!

Publisert: 08.11.2024 10:41:49
Sist endret: 08.11.2024 10:43

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?