Nes kommune markerer 2 år siden Russlands invasjon av Ukraina

Fotoutstilling og gratis filmvisning 5. mars Nes kulturhus. Markeringen er initiert av Danylo Rebro fra Mariupol, praktikant ved Nes bibliotek.

Sist oppdatert: 28.02.2024 12:15 | Publisert: 28.02.2024 12:08:42

Program:
Utstillingsåpning av "Så vakker by". Kl. 18 i Galleriet, Nes kulturhus. Av ordfører Tove Nyhus og Anders Ekman.

Filmvisning kl. 19 - 20 days in Mariupol, Anders Ekman innleder

Nes kommune har bosatt flere hundre ukrainske flyktninger siden invasjonen. Familien Rebro er blant dem. Familien oppsøkte straks etter ankomst Nes bibliotek for å bli kjent med stedet og lokalbefolkningen. De har gjennom biblioteket vært en stor ressurs for både lokalsamfunnet og andre ukrainske flyktninger. Olga har i halvannet år gitt gratis yoga i biblioteket mens hun har jobbet som forsker på Universitetet i Oslo. Danylo, som er utdannet bibliotekar og dataingeniør, har praksisplass i biblioteket og hjelper med diverse bokarbeid, arrangementer og har holdt datakurs for flytninger. Han er også tilgjengelig for å hjelpe med alt ukrainske flyktninger måtte lure på. En artikkel om ham fra en avis i Ukraina viser at han har satt seg grundig inn i både Norge og Nes - i tillegg til å lære seg godt norsk på rekordtid. Han forteller de ukrainske leserne entusiastisk om Norge, om alt fra administrativ inndeling, skattesystemet, naturen og folket. Norge er et landlig land sier Danylo. Nå vil han vise oss den urbane hjembyen Mariupol gjennom en fotoutstilling med fem fotografer derfra. Utstillingen har han gitt tittelen «Så vakker by». Denne sør-østlige, store, solfylte havnebyen i Ukraina ble kjent under den ukrainsk-russiske krigen i mars 2022. De grusomme angrepene på sykehus og teater der viste seg å bare være starten på store ødeleggelser. Danylo forteller: «En by med en halv million innbyggere er nå ødelagt, men ikke forsvunnet; den lever i hjertene til innbyggerne og på fotopapir. Målet med denne fotoutstillingen er å introdusere publikum for det vakre Mariupol: sterkt, industrielt, en havneby, kulturelt og mangfoldig. Dets dagligliv, sjarm og mørke sider».

Både utstillingen og den Prisbelønte og Oscar-nominerte filmen «20 days in Mariupol» (23 priser og 49 nominasjoner) vitner både om hvor vakker byen var og om grusomhetene som har ødelagt den, men for Danylo vitner det også om medmenneskelighet: «menneskelige fellesskap finner styrken til samarbeid, gjensidig støtte og gjenfødelse. I de vanskeligste tider viser mennesker utrolig utholdenhet og evne til selvorganisering, skapende «paradisiske» levekår selv i hjertet av katastrofen. Mariupol, med sin ødeleggelse og samtidig urokkelige ånd av motstand, er et bevis på at selv i de mørkeste tider, kan håp oppstå». Denne styrken bærer Rebro-familien med seg og praktiserer her i Norge. Vi så det også her i lokalsamfunnet, hvordan frivilligheten og bygda kastet seg rundt da katastrofen var et faktum, og støttet kommunen i arbeidet med bosetting. Danylo og Olga har to små barn og nå et tredje på vei. Bare to dager etter invasjonen flyktet Danylo og Olga til Olgas foreldre for å få barna i sikkerhet. Deretter vendte Danylo tilbake for å hjelpe til i krigen, han ble i Mariupol til 15. mars. Fordi han har et hørsels-problem kunne han ikke tjenestegjøre i hæren, men ønsket om å bidra var sterkt. Det var intense dager, og det ble raskt klart for Danylo at Russland kom til å satse på en humanitær katastrofe i krigføringen, som å ødelegge matlagre og skape sult. Det ble en dramatisk flukt ut av Ukraina for den lille familien. Det var en svensk frivillig som hjalp dem over grensen. Danylo forteller: Han tok imot oss, men sa: «Dere burde heller dra til Norge, for der er hjelpen til flyktninger bedre». Og sånn var det familien endte opp her hos oss.

Tittel: Håp Fotograf: Dmytro Kozatskyi

Fotoutstillingen består av arbeidene til flere lokale fotografer fra Mariupol:

Sergey Vaganov, en profesjonell lege og fotojournalist, har jobbet for flere betydningsfulle medier i Ukraina og internasjonale byråer som European Pressphoto Agency, Associated Press, France Press, med mer.

Evgeny Sosnovsky, en innfødt av Mariupol, teateramatør og fotograf, tilbrakte 65 dager under beleiring og hadde motet til å evakuere det filmede materialet. Hans lille 8-årige slektning, gutten Yegor, er kjent for sin «Mariupol Dagbok», som forteller om beleiringens redsler.

Olena Sugak, en amatør-fotograf, er ei kvinne som desperat dokumenterte konsekvensene av de russiske angrepene.

Dmytro Kozatskyi, en ukrainsk fotograf, militærtjenestemann, senior soldat i Ukrainas nasjonalgarde. I 2022 ble han inkludert i Forbes Ukrainas «30 under 30: Ansikter for fremtiden»-liste.

Svitlana Snihur (navn endret), en ansatt i pressetjenesten som forble i okkupasjonen, dokumenterte også okkupasjonens konsekvenser gjennom sitt kamera