test

Egenberedskapsuka 2024

I disse dager sender myndighetene ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ut nye oppdaterte egenberedskapsråd til samtlige husstander i Norge.

Sist oppdatert: 27.10.2024 19:18 | Publisert: 27.10.2024 16:44:51

Er vi naive når det gjelder egenberedskap?

Norge trenger en utholdende og motstandsdyktig befolkning i møte med fremtidens usikkerhet. Hver enkelt av oss må klare å ta vare på oss selv, og de vi er glade i! 

I Norge kan de aller fleste leve et trygt og godt liv, og det er lav sannsynlighet for at akkurat du blir utsatt for uheldige hendelser. Til daglig låser vi inngangsdøra når vi reiser hjemmefra, vi bruker sikkerhetsbelte når vi kjører bil, og hjelm når de setter seg på sykkelen. Hvorfor gjør vi egentlig det? Det er ikke sannsynlig at uvelkomne tar seg inn i boligen vår, at vi kolliderer på vei til jobb eller stuper over sykkelstyret. Men, skjer det, kan det få store konsekvenser. Selv små og enkle tiltak kan dermed utgjøre en stor forskjell. 

Egenberedskapsuka gjennomføres i uke 44 (28. oktober - 3. november)

Egenberedskap handler om mer enn bare et teoretisk råd fra myndighetene.

Det handler om å være klar for det uforutsette og å kunne ta vare på seg selv og sine nærmeste når det virkelig gjelder. Ved å forberede deg i dag, kan du unngå frykt og panikk når krisen rammer. Usikkerheten vil vi trolig føle på uansett. Eksempler på kriser som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap trekker frem er ekstremvær, pandemier, ulykker, sabotasjer og krigshandlinger.  

Skulle krisen inntreffe må vi være forberedt, både som samfunn og som individ. Du må sørge for at du har det du trenger for å klare deg selv i opptil 7 dager. Det innebærer å ha nok mat, vann, varme, medisiner og nødvendig utstyr hjemme. Forstår vi egentlig viktigheten av å følge disse rådene? Hendelser og kriser kan blant annet tømme og/eller stenge matbutikkene. Vannet kan slutte å renne i springen. Strømmen kan være borte i dagevis, og det kan skje midtvinters når kulden biter. 

Har du ikke brydd deg om egenberedskapsrådene så langt, er det på tide at du tar dem på alvor nå. Vi må slutte å tro at "det skjer ikke oss" og heller ta ansvar for vår egen trygghet. Det er sannsynlig at noe usannsynlig vil skje, og vi ser eksempler på dette i nyhetsbildet nesten daglig. Både internasjonalt, nasjonalt, og også lokalt. 

Forberedelse handler ikke om å spre frykt

Forberedelse handler om å redusere den frykten som uforberedt kaos kan føre med seg. Ved å ta enkle grep i dag, kan vi stå sterkere hvis krisen kommer. Å ha nok mat, vann og medisiner for 7 dager kan virke som en stor investering nå, men hvis vi står midt i en krise, vil den tryggheten være uvurderlig. Vi kan ikke fortsette å være naive – for å være forberedt er å ta ansvar for både seg selv og sine nærmeste. 

For mer informasjon om hvordan du kan forberede deg, anbefaler vi at du leser informasjonen som du nå mottar i posten  i tillegg kan du sjekke nettsidene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap:  www.sikkerhverdag.no. Her finner man oppdaterte råd og konkrete tips til egenberedskap.  

 

 

Bilde av informasjonsbrosjyren som er sendt til alle landets innbyggere i forbindelse med Egenberedskapsuka